De Geschiedenis van Mahjong
Of je het nou Mahjong, Mah Jong, Ma Jong, Mah Jongg, Ma Diao, Ma Cheuk, Mahjongg of Baak Ling noemt, de geschiedenis is net zo fascinerend als het spel zelf. Er wordt vaak gedacht dat het spel al eeuwenoud is maar dit is niet zo.
Als je het woord zou vertalen van het Chinees naar het Nederlands dan krijg je de vertaling: “kibbelende vogels”. En als je goed naar het geluid van de stenen luistert als ze gehusseld worden dan kun je misschien begrijpen waarom…het geluid lijkt een beetje op vogels die kibbelen om eten.
Niet bekend is wie dit spel uit heeft gevonden. Er zijn vele theorieën, zo zou het spel zijn ontstaan tijden de oorlog in Taiping, waar de soldaten uit China het speelden om de tijd te verdrijven. Ook beweert men dat de rijke mensen die rond 1870 in Shanghai woonden het uit hebben gevonden.
Pas rond 1900 werd het Mahjong spel voor het eerst in de westerse wereld geïntroduceerd, eerst in een kolonie in Shanghai, toen in Amerika en Japan en uiteindelijk ook in Europa en Nederland.
In 1895 schreef de Amerikaanse antropoloog Stewart Culin een verslag waarin Mahjong werd genoemd. Dit is de eerste keer dat het woord werd vermeld in een andere taal dan het Chinees. Het bedrijf Abercrombie & Fitch was de eerste die Mahjong introduceerde in de USA en het werd zo’n groot succes in New York dat de baas van het bedrijf, Ezra Fitch, mensen naar China stuurde met de opdracht om elk spel dat ze tegenkwamen op te kopen. Ze kwamen uiteindelijk met 12000 exemplaren terug naar Amerika waar ze binnen een week weer waren verkocht.
Het spel was een ware sensatie in, er werden veel Mahjong avonden gehouden in speciale kamers ingericht in de Chinese stijl en het was de bedoeling dat de bezoekers er geheel gekleed in een Chinese outfit heengingen. Er werden zelfs een paar hits gemaakt tijdens de rage die hoog in de hitlijsten eindigde, zoals Eddie Cantor met de plaat "Since Ma is Playing Mah Jong".
Mahjong werd in Amerika vooral gespeeld door vrouwen en rond de jaren 30 waren er zoveel varianten van het spel omdat iedereen zijn eigen spelregels maakten. Standaardisatie kwam pas in 1937, toen de National Mah Jongg League (NMJL) werd opgericht samen met het eerste Mahjong spelregelboek “Maajh: The American version of the ancient Chinese game”.
Mahjong in Nederland
De eerste keer dat het woord Mahjong in Nederland valt is als een man uit Amsterdam de krant aanschrijft met de vraag of dit spel, dat naar zijn eigen zeggen al 100 jaar in China wordt gespeeld, ook al bekend is in Nederland. De krant kan hem niet helpen maar 2 oplettende lezers kunnen dat wel.
Het spel wordt naar Nederland gehaald en wordt steeds populairder. Het Amerikaanse spelregelboek wordt vertaald naar het Nederlands en de spellen zijn bijna niet aan te slepen in de winkels. Het bedrijf Perry & Co (later Perry Sport) importeert de spellen als eerste uit Amerika en ze worden verkocht voor 1 gulden en 25 cent (0,57 euro).
In het begin van de jaren 30 is er de Wall Street beurs crash en dit verlamt de hele wereld zo ook Nederland waar men op dat moment een grote werkeloosheid heeft. En als dan ook nog eens de tweede wereldoorlog begint is de zin in exotische spelletjes helemaal weg.
Maar Mahjong begint weer op te bloeien in de jaren 50. Niet zo heftig als de eerste keer maar wel veel langer. Er komen steeds meer Mahjongclubs en er wordt een Nederlandse bond opgericht. Ook op het internet wordt het spel zeer populair en er komen steeds meer sites waar mensen online Mahjong kunnen spelen.